De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Antislip trap veiligheid overwegingen

  • Home
  • Wonen
the-blowup-SVZQZbOFQnA-unsplash

De trap verbindt de gang tussen elke verdieping in het huis. Vanwege de verbinding die gebruikt wordt om naar boven en beneden te lopen, is behalve de mooie vormgeving ook de veiligheid belangrijk om rekening mee te houden. 

Velen van jullie weten misschien niet dat ons land een wet op de trappen heeft.

“Trappen van woongebouwen, als die er zijn, moeten ten minste één ladder hebben met een netto breedte van niet minder dan 80 centimeter. Een overspanning is niet meer dan 3 meter. Het stootbord is niet hoger dan 20 cm aangebracht. De draad als het gebroken deel van de trap is overlapt en de breedte is niet minder dan 22 centimeter.

Trappen die hoger zijn dan 3 meter moeten om de 3 meter of minder een trap hebben. En de trap moet een breedte en lengte hebben die niet minder zijn dan de breedte van de trap. De afstand van de trap of de traptrede tot het laagste deel van het gebouw dat erboven ligt, mag niet minder zijn dan 1,90 meter “.

Zie dat de verschillende trappen zoals de wet voorschrijft bedoeld zijn om de bewoners veilig de trap op en af te laten lopen, wat als volgt kan worden uitgebreid

De trap moet een breedte hebben om gemakkelijk op en af te lopen, niet minder dan 80 centimeter. Ze mag dus niet te smal zijn. De netto breedte is de breedte waarbij obstakels die aan de trap liggen, zoals de leuningen, niet meegerekend zijn. Als er in een huis meer dan 1 grote persoon is, loop dan langs elkaar heen zonder te hoeven wachten tot een ander eerst klaar is. Moet je een bredere ladder hebben dan deze. De breedte van de trap beïnvloedt ook de mogelijkheid om grote voorwerpen naar boven en beneden te dragen. Daarom moet je, voordat je een groot meubelstuk koopt, dat niet afneembaar is, ook op de bovenverdieping gebruiken. Vergeet niet de afmetingen van de trap te controleren voor je ze koopt.

Aanbevolen: Bestel nu jouw zelfklevende antislip trap strips

Een trap mag niet hoger zijn dan 3 meter. Dit betekent hoogte van het grondniveau voor de eerste trede tot het grondniveau van de volgende verdieping. Je moet dus niet te lang onophoudelijk op en neer lopen. Die is ingesteld op een hoogte van 3 meter. Denk aan als je een heuvel opgaat die een trap heeft om tot honderden treden te lopen. Er moet een rustplaats of paviljoen zijn om te voorkomen dat je te lang omhoog moet lopen.

Stootbord dat is de afstand tussen de treden. Die mag niet groter zijn dan 20 cm. Om het naar boven lopen niet te moeilijk te maken en het naar beneden lopen niet steil en gevaarlijk aan te laten voelen. Dit omdat de bewoners ook bejaard of lichamelijk gehandicapt kunnen zijn.

Draad of trede bij aftrek van het deel van de overlapping, mag de lengte niet minder zijn dan 22 centimeter. Zodat er voldoende voetstap en veiligheid is bij het afstappen van elke trede en bij het zonder moeilijkheden op en neer lopen.

De voorkant van de trap moet een breedte en lengte hebben die niet minder is dan de breedte van de trap. Zodat wie naar boven en beneden loopt op de plaats van bestemming een rustplaats kan hebben en er vóór het naar beneden lopen voldoende ruimte is om zich voor te bereiden om gemakkelijk naar beneden te stappen.

Als elke verdieping in het huis een verschillende hoogte heeft van meer dan 3 meter, moet er een terras zijn om te voorkomen dat de trap meer dan 1 meter hoog wordt. En de rustruimte moet een breedte en lengte hebben die niet kleiner zijn dan de breedte van de trap.

De bewoner moet op en neer kunnen lopen, waarbij zijn hoofd bij elke stap niet tegen een bovenliggend deel van het huis mag stoten. Volgens de wet is de hoogte van deze ruimte niet minder dan 1,90 meter, maar als in het huis een persoon woont die veel langer is dan deze norm. Kan het zijn dat hij deze kwestie zelf moet overwegen.

Bovendien zijn er nog andere onderdelen die de veiligheid van de trap helpen vergroten

1. Leuning: Hij is belangrijk voor de trap . De leuning moet een vorm en grootte hebben die gemakkelijk te hanteren is, gebaseerd zijn op een stevige structuur en in de hoogte die handig is om op te vangen bij het op- en aflopen. Een trap met een enkele leuning en een niet-doorlopende handgreep, zou het op- en aflopen bemoeilijken. Dat geldt vooral voor mensen die bejaard of gehandicapt zijn.

2. Neuzen: Is het deel dat vanaf de punt van de draad uitsteekt en dat meestal ongeveer 1 inch uitsteekt. Die helpt de voetruimte te vergroten en is meestal bekleed met een antislip of groefmateriaal dat ongelukken voorkomt en de gebruikers helpt elke stap gemakkelijker op te merken

4. Stootbord: wie de trap op en af loopt stapt meestal bij elke trede evenveel op of af. Daarom is het hebben van een stel stootborden op gelijke hoogte erg belangrijk voor de veiligheid. De ongelijke set kan veroorzaakt worden door problemen met bouwvakkers of door maatwerk dat vergroot wordt door mensen zonder kennis.

5. Draad: net als het stootbord moet ook de draad dezelfde breedte hebben. Als antwoord op het loopgedrag van de trapgebruikers.

6. Voldoende verlichting: de trap kan op verschillende plaatsen in het huis geplaatst worden, naar gelang de indeling en de ontwerprichtlijnen. Maar moet rekening houden met de verlichting die gebruikt wordt om het op en af lopen van de trap te vergemakkelijken. Dat kan zowel licht van de lamp zijn als natuurlijk licht, ontvangen uit glazen vensters die zich meestal in de buurt van de trap bevinden. Een trap met massieve wanden die beide zijden bedekken kan stootborden nodig hebben die doorzichtig zijn, wat betekent dat er alleen draden in zitten. Licht ontvangen uit nabijgelegen ruimten Die afhangen van de ontwerprichtlijnen

Al deze zaken zijn zowel wettelijk verplicht als niet. Ze zijn een checklist voor huiseigenaren om voor de veiligheid rekening mee te houden. Voor elke huiseigenaar die een nieuw huis ontwerpt of van verschillende projectontwikkelaars een nieuw huis koopt, hoeft zich misschien niet veel zorgen te maken omdat het door de architect ontworpen huis een veilig trapontwerp zal hebben en al volgens de wet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *