De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Het inrichten van de kinderkamer: tips en inspiratie

sidekix-media-jkF_WFUQzSI-unsplash

Een kinderkamer is niet zomaar een ruimte; het is een plek waar je kind kan slapen, spelen, leren en groeien. Deze ruimte weerspiegelt hun persoonlijkheid en interesses. Daarom is het belangrijk dat de inrichting zowel functioneel als stimulerend is. Hieronder vind je een aantal tips om een kinderkamer in te richten die niet alleen mooi, maar ook praktisch is. Veel leesplezier!

Het eerste kamertje inrichten

Wanneer je start met het inrichten van een babykamer, hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Er zijn enkele essentiële items die je zeker nodig hebt in deze kamer, denk aan een wieg of ledikant, een commode, een kast voor kleding en goede verlichting. Daarnaast is een goede fauteuil om in te kunnen voeden ook verstandig, maar natuurlijk geen must. Verder heeft een baby, zeker in het eerste jaar, nog maar weinig nodig. Eten, slapen en hun luier verwisselen is eigenlijk wat voornamelijk op de planning zal staan. Belangrijke tip voor de inrichting: je kunt het bedje voor de baby het beste niet bij het raam neerzetten. Naast dat je moet uitkijken met tocht, voelen baby’s zich doorgaans het fijnst en veiligst in geborgen hoekjes langs een muur.

De kamer voor de grote kids

Bij het inrichten van de kamer voor oudere kinderen zijn er meer overwegingen. Als je peuter of kleuter al zindelijk is, kun je overwegen de commode weg te doen, wat vooral handig is in kleinere ruimtes. Het ledikant kan vervangen worden door een juniorbed en wellicht is een grotere kledingkast noodzakelijk. Een sfeervolle speelhoek waar je kind zich kan uiten, wordt nu steeds belangrijker. En als je kind naar school gaat of graag knutselt en tekent, overweeg dan de toevoeging van een kinderbureau of -tafel. Dat betekent: werk aan de winkel! 

Inrichten maar! 

Nu duidelijk is wat je in ieder geval nodig hebt, is de vraag in welke stijl je de meubels en accessoires wil shoppen. 

1. Thema kiezen 

Voordat je begint met het inrichten, is het goed om een thema te kiezen. Dit kan gebaseerd zijn op de favoriete kleuren, dieren of hobby’s van je kind. Of het nu gaat om ruimtevaart, sprookjes of de jungle, een thema zorgt voor eenheid en maakt het decoreren leuker.

2. Multifunctioneel meubilair 

Kinderen groeien snel en hun behoeften veranderen voortdurend. Daarom is het slim om te investeren in multifunctioneel meubilair. Denk aan bedden met opbergruimte eronder of bureaus die zowel voor huiswerk als voor knutselen kunnen worden gebruikt.

3. Decoratieve lijsten 

Een van de beste manieren om een kinderkamer op te leuken, zonder te veel geld uit te geven, is door het gebruik van wissellijsten. Ze zijn ideaal om kunstwerken van je kind, foto’s of zelfs educatieve posters te tonen. Het grote voordeel? Je kunt de inhoud gemakkelijk vervangen naarmate je kind ouder wordt of zijn of haar interesses veranderen. 80 x 60 wissellijsten zijn een goede keuze vanwege hun veelzijdige formaat.

4. Veiligheid 

Bij het inrichten van een kinderkamer moet veiligheid altijd voorop staan. Zorg ervoor dat meubels stevig zijn en niet gemakkelijk kunnen kantelen. Vermijd ook scherpe randen en zorg voor voldoende opbergruimte zodat speelgoed en andere spullen niet op de grond blijven liggen.

5. Creatieve Hoek 

Stimuleer de creativiteit van je kind door een speciale hoek in te richten voor knutselen, tekenen of lezen. Zorg voor voldoende opbergruimte voor knutselspullen en een comfortabele stoel of kussen om op te zitten.

6. Verlichting 

Goede verlichting is essentieel in een kinderkamer. Zorg voor voldoende algemene verlichting, maar overweeg ook een nachtlampje of leeslamp naast het bed. Dit kan je kind helpen zich ’s nachts veiliger te voelen.

7. Opbergruimte 

Kinderen verzamelen vaak veel spullen. Zorg daarom voor voldoende opbergruimte zoals kasten, planken en opbergboxen. Dit helpt ook om de kamer netjes en georganiseerd te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *