De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Klanten op de woningmarkt zijn huiverig

  • Home
  • Wonen
Afbeelding1

Het was van 2018 tot april 2022 een toptijd voor huizenverkopers. Minimaal 15 bezichtigingen per dag op 1 woning. Vaak wel € 50.000,- overbieden op een woning. Door de hoge inflatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne is de belangstelling om een huis te kopen bijna helemaal weg. Klanten op de woningmarkt zijn huiverig geworden.

Minder bezichtigingen vanaf mei 2022

Minder dan de helft van de bezichtigingen vinden nog plaats. Overbieden gebeurd bijna nergens meer op de huidige huizenmarkt die nog net niet gecrasht is. Huizenkopers zijn plotseling argwanend geworden door de onzekere tijden. Energieprijzen stijgen tot recordhoogte. Huizenkopers kunnen even niet overzien of straks alles nog betaalbaar is.

Klanten en leads willen veel informatie

Steeds vaker willen klanten en leads informatie over huizenprijzen en inflatie. Het liefste willen ze weten dat de oorlog van Rusland met Oekraïne voorbij is. Iedereen begrijpt namelijk dat de oorlog een belangrijk obstakel  is om dure goederen te kopen. Hypotheekrente is 4 keer duurder dan een paar maanden geleden waardoor de maandlasten een stuk hoger zijn dan voorheen. Dit is de reden dat veel klanten geen afspraken maken met de makelaar voor een bezichtiging. Maar ja, dit is natuurlijk wel de tijd voor een startende huizenkoper. Startersleads zijn steeds meer aanwezig dan leads van doorstromers.

Verkopende makelaars krijgen steeds meer leads in de woning dan klanten. Dit klinkt wellicht raar maar ik leg het uit. Je hebt leads, warme leads en klanten, ook wel kopers. De afstand van een lead tot een verkoper is groter. Sommige makelaars zien dit helemaal niet en hebben een slecht contact met kopers. Als je de wensen van leads weet dan weet je al veel meer.

Hoe zit het met overbieden?

De meeste hypotheekleads vragen hoeveel je hoger moet overbieden. Op het moment dat de badkamer en of de keuken gedateerd is dan is de vraagprijs bieden voldoende. Begin 2022 zou je in Utrecht nog zeker € 100.000,- moeten overbieden op een woning van € 450.000,-. De woningmarkt is volledig veranderd. Startende huizenkopers hebben nu het voordeel wat ze jaren niet gehad hebben.

In Utrecht hadden makelaars gewoon een broodtrommel bij zich om vervolgens tot 19.00 uur te bezichtigen. Tussendoor een sneetje brood en weer verder. Op dit moment kan het maar zo zijn dat er slechts 2 bezichtigingen zijn per dag. Het gebeurd zelfs dat mensen niet afbellen en niet op komen dagen.

Hoe zit het met de maximale hypotheek

Hoe hoger de inflatie des te minder hypotheek je kan krijgen. Inflatie wordt aangewakkerd door hogere energieprijzen en tekorten daarvan. Kan je minder lenen dan is het logisch dat er minder belangstelling is om huizen te gaan bezichtigen. De hypotheek past namelijk niet meer.

Makelaars adviseren vervolgens om de woning goedkoper in de markt te zetten. Vervolgens zie je dan dat deze woning vaak als nieuw in de verkoop staat geboekt. Alles wordt uit de kast gehaald om het huis te verkopen. Met dit systeem is ook niks mis mee. Als de koper de woning geweldig vindt dan zijn zowel de koper als de verkoper blij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *