De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Milieuvriendelijk hout beschermen? Zo doe je dat!

 • Home
 • Tuin
joel-jasmin-forestbird-xzPMUMDDsfk-unsplash

Als we denken aan het beschermen van hout, kunnen we een verschil maken door te kiezen voor milieuvriendelijke opties. Door bewuste keuzes te maken in houtbescherming, kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst en het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen. In dit artikel leer je over effectieve manieren om hout op een milieuvriendelijke en duurzame manier te beschermen.

De noodzaak van milieuvriendelijke houtbescherming

Milieuvriendelijke houtbescherming is van essentieel belang om de impact op onze planeet te verminderen. Traditionele houtbeschermingsproducten kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die lucht- en waterverontreiniging kunnen veroorzaken, het ecosysteem kunnen verstoren en onze gezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Door te kiezen voor milieuvriendelijke opties kunnen we deze problemen voorkomen en bijdragen aan het behoud van de natuurlijke omgeving.

Luchtverontreiniging voorkomen

Traditionele houtbeschermingsproducten op oplosmiddelbasis bevatten vluchtige organische stoffen (VOC’s), die bijdragen aan luchtverontreiniging en smogvorming. Vooral verf, vernis en beits bevatten oplosmiddelen met deze vluchtige organische stoffen. Het gebruik van watergedragen verven en beitsen vermindert de uitstoot van VOC’s aanzienlijk, waardoor de luchtkwaliteit verbetert en de impact op het milieu wordt verminderd.

Schoner bodemwater

Houtbeschermingsproducten die zware metalen bevatten, kunnen met de regen mee de aarde in spoelen, waardoor waterbronnen worden vervuild. Zware metalen, zoals kwik, lood, cadmium, arsenicum en chromium, kunnen in hogere concentraties schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Door dergelijke producten te vermijden, kunnen we de waterkwaliteit behouden en beschermen, wat essentieel is voor het leven in de wateromgeving.

Watergedragen houtbescherming gebruiken

Zoals je eerder kon lezen, zijn watergedragen verven en beitsen een uitstekende keuze voor milieubewuste houtbescherming. Ze bevatten lagere niveaus van VOC’s en zijn daardoor minder schadelijk voor het milieu en onze gezondheid. Daarnaast komen ze met nog meer voordelen:

 • Ze zijn gemakkelijk aan te brengen
 • Ze drogen snel
 • Ze bieden uitstekende bescherming tegen weersinvloeden
 • Gereedschappen zijn te reinigen met water, wat afval minimaliseert

Voorkom het gebruik van zware metalen

Het vermijden van houtbeschermingsproducten die zware metalen bevatten, is van cruciaal belang voor het behoud van gezonde ecosystemen en waterbronnen. Zware metalen zoals kwik, lood en cadmium zijn giftig voor planten, dieren en mensen. Door te kiezen voor producten die vrij zijn van zware metalen, draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. Doe dus altijd goed onderzoek naar de inhoud van het product dat je koopt, vaak kun je een lijst opvragen bij de verkoper. Zo weet je zeker dat je niks koopt waar per ongeluk toch zware metalen in verwerkt zijn.

Milieuvriendelijke huis & tuin oplossingen voor houtbescherming

Een andere milieuvriendelijke benadering van houtverduurzaming is het gebruik van natuurlijke stoffen zoals azijn en zoutoplossingen. Deze stoffen hebben van nature schimmelwerende eigenschappen en kunnen hout beschermen zonder schadelijke chemicaliën. Ze zijn veilig voor het milieu en de menselijke gezondheid, waardoor ze een duurzame optie zijn voor houtbescherming.

Een zoutoplossing gebruiken

Een zoutoplossing kan worden gemaakt door zout op te lossen in water. Het zout dat meestal wordt gebruikt voor houtverduurzaming is keukenzout of natriumchloride. De zoutoplossing creëert een ongunstige omgeving voor schimmels en insecten, waardoor het hout minder vatbaar wordt voor aantasting.

Stappenplan om een zoutoplossing te maken en gebruiken:

 1. Neem een emmer of container en vul deze met warm water.
 2. Voeg keukenzout toe aan het water en roer goed totdat het zout volledig is opgelost. De verhouding kan variëren, maar een gebruikelijke mengverhouding is ongeveer 1 kilogram zout per 5 liter water.
 3. Laat het hout in de zoutoplossing weken gedurende enkele dagen tot een week, afhankelijk van de gewenste mate van bescherming. Het hout moet volledig ondergedompeld zijn in de oplossing.
 4. Haal het hout uit de oplossing en laat het goed drogen voordat je het gebruikt of afwerkt.

Azijn gebruiken voor houtbescherming

Azijn is een natuurlijk zuur dat schimmelwerende eigenschappen heeft. Azijnzuur wordt het meest gebruikt voor houtverduurzaming, maar het zou ook kunnen met witte natuurazijn. Het kan worden gebruikt als een oppervlaktebehandeling of als een mengsel met andere natuurlijke oliën.

Stappenplan om azijn te gebruiken voor houtverduurzaming:

 1. Meng witte azijn met water in een verhouding van ongeveer 1 op 1. Voor een sterkere oplossing kun je meer azijn toevoegen, maar wees voorzichtig, omdat te veel azijn het hout kan beschadigen.
 2. Breng het azijnmengsel met een kwast of een spuitfles aan op het houten oppervlak. Zorg ervoor dat het hele oppervlak gelijkmatig is bedekt.
 3. Laat het hout drogen voordat je het verder bewerkt of afwerkt.

Met sterk hout een mooie toekomst tegemoet

Het beschermen van hout op een milieuvriendelijke en duurzame manier is van groot belang voor het behoud van onze planeet. Door te kiezen voor watergedragen verven en beitsen, het vermijden van houtbeschermingsproducten met zware metalen en het gebruik van natuurlijke houtverduurzaming, kunnen we bijdragen aan een groenere toekomst. Milieuvriendelijke houtbescherming vermindert de lucht- en waterverontreiniging en beschermt ecosystemen. Laten we samen zorg dragen voor onze natuurlijke omgeving en onze houten constructies beschermen op een manier die de toekomst van onze planeet veilig stelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *