De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Verschillende soorten airco’s en de bijhorende voor- en nadelen

  • Home
  • Wonen
pexels-max-vakhtbovych-6316066

Er zijn over het algemeen vier verschillende airconditioning systemen die veel gebruik worden. In deze blog lees je over elk systeem wat de voor- en de nadelen ervan zijn, en geven we je tips over welke optie het meest geschikt is voor jou. Ben je na het lezen van deze blog geïnteresseerd geraakt in het aanschaffen van een airco? Lees dan nog meer over airconditioning op www.airconditioning-expert.nl.

Monoblock airco

Een monoblock airco is een airconditioning systeem dat bestaat uit een unit, die zich binnen het huis bevindt. Een monoblock airco maakt relatief veel lawaai, omdat de motor van het apparaat binnen in je huis zit. Dit is dus niet aan te raden voor slaapkamers. Een voordeel van een monoblock airco is wel dat het relatief goedkoop en simpel is om deze aan te schaffen en te installeren. Hierdoor liggen de prijzen van monoblock airco’s ook lager ten opzichte van veel andere opties. Let wel op dat een monoblock airco aan een buitenmuur gehangen moet worden, omdat de warme lucht dan rechtstreeks naar buiten kan worden geblazen. 

Split unit airco

Een split unit airco is een airco waarbij een unit aan de binnenzijde hangt, en een unit aan de buitenzijde van je huis hangt. Het grote voordeel hiervan is dat je een relatief geluidloze airco kan ophangen. Bovendien kun je meerdere binnenunits aansluiten op een buitenunit, die je vervolgens wel los van elkaar kan bedienen. Een nadeel van de split unit airco is dat het installeren lastig is, en in Nederland zelfs verplicht door een erkende installateur gedaan moet worden. Hierdoor is het ook een duurder dan bijvoorbeeld een monoblock airco.

Vrijstaande (mobiele) airco

Een vrijstaande airco kun je verplaatsen en dus in verschillende ruimtes gebruiken. Dit is een goede optie wanneer je je airco bijvoorbeeld alleen in de zomer gaat gebruiken. Je kan dan meerdere ruimtes ermee verkoelen. Zo zou je overdag je werkruimte kunnen verkoelen, en s avonds je slaapkamer. Een vrijstaande airco is relatief goedkoop in de aanschaf, en kun je vaak gemakkelijk zelf in elkaar zetten. Een mobiele airco maakt net als een monoblock airco best veel lawaai, omdat de motor in het apparaat zelf zit. 

Een inbouw airco

Een laatste optie is een volledig ingebouwde airco. Deze kun je plaatsen in bijvoorbeeld verlaagde plafonds of valse muren. Het is relatief prijzige optie, maar wel een optie waarbij je airco het mooiste in je interieur verwerkt zal zijn. Een inbouw airco werkt volgens het split unit airco principe, waardoor ook een inbouw airco relatief weinig lawaai zal produceren binnen je huis. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *