De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een waterontharder?

  • Home
  • Wonen
pexels-cottonbro-4108676

Vind je het water uit je kraan te hard en ben je de kalkaanslag beu? Er is dan maar één oplossing: het kopen van een waterontharder. Je zult dan geen kalkvlekken meer op je douchewand en tegels krijgen, terwijl het drinkwater bovendien lekkerder zal smaken. Een waterontkalker biedt dus dé uitkomst, maar welk apparaat moet je kopen? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het doen van de aankoop! 

Soort

In het verleden was er maar één soort waterontharder. Dit type werkt met een ionenwisselaar en onthardingszout. Vooralsnog is dit bovendien het enige soort waterontkalker dat daadwerkelijk het kalk uit het water haalt. De werking en effectiviteit van dit apparaat staat dus niet ter discussie, wat wel het geval is bij de alternatieven die door de jaren heen op de markt zijn gebracht. Hoe goed deze gadgets werken, is nog altijd onduidelijk. Daarom doe je er goed aan om te kiezen voor een traditionele waterontharder van Boshuis

Capaciteit 

Bij het kopen van een waterontharder kun je kiezen uit diverse groottes, wat eigenlijk te maken heeft met de capaciteit van het apparaat. Welke capaciteit je moet hebben, hangt af van je waterverbruik. Doe hier goed onderzoek naar, je wilt namelijk niet kiezen voor een waterontkalker die te groot of te klein is. Je zult dan namelijk respectievelijk onnodig veel geld uitgeven of juist te veel zout en spoelwater verkwisten. 

Sturing

Oorspronkelijk kon je alleen maar waterontharders kopen die gestuurd werden op basis van tijd. Dit betekent dat de regeneratie na een vast ingesteld paar dagen plaatsvond. Anno 2022 worden deze waterontkalkers eigenlijk niet meer gemaakt, in plaats daarvan zijn ze allemaal volumegestuurd. Hierbij wordt het volume van het ontharde water gemeten, vervolgens wordt deze waarde ingezet om te bepalen of een regeneratie nodig is. Op deze manier zal onnodig regenereren niet gedaan worden, waardoor je zout en spoelwater bespaart. 

Zoutvat

Om te kunnen regenereren heeft een waterontharder zout nodig, wat zich in een voorraadvat. Een laagje water wordt hierin gebracht door sommige waterontkalkers voordat een regeneratie plaatsvindt, na een paar minuten wordt dit water weer opgezogen zodat de ionenwisselaar gespoeld kan worden. Dit wordt een droog zoutvat genoemd, bij een nat zoutvat komt het laagje water juist pas na de regeneratie. Het wordt dan opgezogen bij de volgende regeneratie zodat het doorspoelen kan plaatsvinden. Bepaal zelf welke optie je beter vindt, al hebben experts een lichte voorkeur voor de droge zoutvat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.