De online winkel voor mooie en betaalbare woonartikelen.

Wat te doen bij vals alarm van een rookmelder?

  • Home
  • Wonen
fire-ge7748140e_640

Nadat je thuis een rookmelder hebt opgehangen ga je ervanuit dat deze enkel in het geval van nood afgaat. Maar wat te doen bij vals alarm? En hoe kun je een vals alarm voorkomen? Wij hebben een vijf handige tips voor jou geselecteerd. Zo is een vals alarm gemakkelijk te voorkomen!

1. Help, mijn rookmelder piept

Als een rookmelder piept is dit een signaal dat de batterijen leeg zijn. Wacht dus niet te lang met het vervangen. De batterijen van rookmelders met vervangbare batterijen gaan ongeveer 1 tot 2 jaar mee. Een piepende rookmelder komt vaak s’nachts voor omdat de batterij dan wat meer stroom verbruikt.

2. Regelmatig onderhoud

Net zoals ander apparatuur heeft ook een rookmelder onderhoud nodig. De rookkamer van een rookmelder, waar de sensor zich bevindt, kan vuil worden. Als er bijvoorbeeld stof inkomt of een klein insect, kan het signaal worden verstuurd en gaat er een vals alarm af. De rookmelder onderhouden is een kleine moeite. Maak om de maand de rookmelder schoon met de stofzuiger. De rookkamer blijft hierdoor school en zo verklein je de kans op een vals alarm.

3. Vervang je rookmelder op tijd

Rookmelders gaat niet ongelimiteerd mee. Een kwalitatieve rookmelder heeft een levensduur van maximaal 10 jaar. Na deze tijd dien je de rookmelder te vervangen. Waarom op tijd vervangen? De reden dat een melder 10 jaar meegaat is omdat de rookkamer en de sensor ‘slijten’ op het moment dat de rookmelder actief is. Er komt stof of aanslag in de rookmelder en op de sensor. Dit kan zorgen voor storingen of zelfs voor een vals alarm.

4. Vals alarm als de verwarming weer aangaat

Vanaf september als we de verwarming weer gaan gebruiken komt het vaak voor dat rookmelders afgaan. Mensen denken vaak dat de rookmelder niet goed werkt. Maar dit is juist niet het geval. Stof heeft zich vaak opgehoopt in of achter de verwarming. Op het moment dat deze weer wordt aangezet, stijgt de stof op door de warme lucht. De stof kan in de rookkamer terecht komen en er wordt een vals alarm geactiveerd. Dit voorkom je eenvoudig door de rookmelder regelmatig uit te zuigen.

5. Check de plaats van de rookmelder

Is je rookmelder nog niet lang in gebruik en maak je deze regelmatig schoon, maar toch blijft een vals alarm aanhouden? Wellicht hangt de rookmelder op de verkeerde plaats. Met name als de rookmelder hangt op een plek waar het vochtig is of stof vaak voorkomt, is het verstandig om te kijken naar een andere plek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *