In Nederland worden dagelijks vele liters water gebruikt om te koken, wassen, plassen en douchen. De hardheid van dit water heeft een grote impact, deze impact is zichtbaar op zowel je huishoudelijke apparatuur als het milieu. Die waterhardheid in Nederland is wisselend van stad tot stad en zelfs per gemeente. In deze blog gaan we je meenemen in de effecten van hard water op jouw budget en het milieu.
Wat is hard water
Allereerst is het goed om te benoemen wat hard water precies is. Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat wat ook wel bekend staat als kalk. Voor de gezondheid van de mens zijn dat twee essentiële stoffen. Hierdoor is hard water dus eigenlijk gezond water, toch gaat de kalk zich afzetten op leidingen en huishoudelijke apparaten waardoor het daarvoor juist een negatieve invloed heeft. Deze apparaten gaan namelijk een stuk sneller stuk.
De waterhardheid wordt vaak uitgedrukt in Duitse Graden (dH), vervolgens is er een classificering gemaakt met vijf verschillende categorieën. Bij 0 tot 4 dH is er sprake van zeer zacht water, bij 4 tot 8 dH zacht water, er wordt gesproken van middelhard water bij een dH tussen de 8 en 12, vervolgens komt hard water met een dH van 12 tot 18. De laatste categorie is zeer hard water, dit is bij meer dan 18 dH.
Waterhardheid in mijn omgeving
Zoals net al benoemd is de waterhardheid in Nederland heel erg wisselend per regio. Toch gaan we proberen hier een indicatie te geven van de waterhardheid in jouw omgeving. In Nederland algemeen is de waterhardheid vaak hard tot zelfs vrij hard. Toch zijn er gebieden in Nederland waar daar geen sprake van is, in een deel van Gelderland, heel Friesland en heel Flevoland is er het minste harde water. Daarentegen hebben delen van Overijssel, Noord-Brabant en Limburg het meest harde water van Nederland.
Het gebruik van een waterontharder
Een waterontharder kan ingezet worden om hard water om te zetten in zacht water. Vaak is dit aan te raden bij een streek met hard tot zeer hard water, toch kan het in andere streken ook al lonen. Een van de voordelen die een waterontharder met zich meebrengt is een verlengde levensduur van je huishoudelijke apparaten. De kalkaanslag die zich er namelijk normaal gesproken op gaat vastklampen zal nu verdwijnen, hierdoor hoef je ook minder vaak te ontkalken wat een positieve werking heeft op je apparaten.
Voordelen van een waterontharder
Net is er al kort even een voordeel benoemd van een waterontharder, toch zijn dit er nog veel meer. We zullen ze even wat verder toelichten zodat je een inschatting kan maken van de invloed van een waterontharder bij jou in huis. Het zijn zowel financiële als ecologische voordelen.
Vaak heb je minder energiekosten bij de installatie van een waterontharder, de verwarmingselementen werken namelijk vaak een stuk efficiënter. Uit onderzoek is gebleken dat efficiëntere verwarming leidt tot een vermindering van de energiekosten met 20%.
Je hebt ook minder detergenten nodig, onderzoek heeft uitgewezen dat er 25 tot 30% minder detergenten nodig zijn. Hiermee kan je op jaarbasis wel zo’n €30 besparen. Deze detergenten zorgen vaak ook voor een grote impact op de watervervuiling, deze stoffen komen namelijk in het water terecht waardoor waterzuiveringsstations flink aan de slag moeten om dit uit het water te filteren. Door het minder te gebruiken wordt het water ook minder vervuilt.
Dit voordeel hebben we al een aantal keer benoemd, de levensduur van je elektronische apparaten zal verlengd worden. Vaak is dit tot 30% langer dan voorheen.
Door de installatie van een waterontharder stroomt het lekkerste filter water rechtstreeks bij jou uit de kraan, hierdoor hoef je geen losse flesjes meer te kopen wat al snel zorgt voor een besparing van €50 op jaarbasis.