De koude maanden zijn in aantocht en dat betekent dat we weer veel kou, regen en wind kunnen verwachten.Toch is het voor veel mensen weer genieten om tijdens het tikken van de regen tegen het raam warm bij de kachel in huis te zitten. Maar hoe kun je écht genieten, als je niet zeker weet of jouw huis wel bestand is tegen deze weersinvloeden? In dit artikel geven we je handige tips om jouw huis optimaal te beschermen tegen de herfst en wintermaanden.
Isolatie en verwarming
In tegenstelling tot de nieuwere huizen kan het voorkomen dat een wat oudere woning niet altijd goed is geïsoleerd. Je kunt hierdoor zelfs last krijgen van tocht en kou, en dat wil je natuurlijk niet. Laat dus ieder jaar een cv monteur langskomen om je verwarmingsinstallatie te controleren. Wacht hier niet mee tot het al winter is, dan heb je namelijk de kans dat de installatiebedrijven het te druk hebben. Dit is namelijk echt de tijd dat bijna iedereen zijn verwarming aanzet.
Daken en dakgoten
Je dak krijgt waarschijnlijk het meeste te verduren tijdens de koude maanden. Kijk dus altijd eerst even of je dak zwakke plekken bevat en of er iets gerepareerd moet worden. Wat is de staat van het dakleer en de loodaansluitingen? Kijk ook goed naar begroeiing als mos, klimop of andere planten. Verwijder ook met regelmaat de bladeren uit de dakgoot. Als jouw dak is bedekt met dakpannen, moet je altijd even controleren of ze goed vastliggen. Zorg ook dat jouw kunststof windveren goed onderhouden zijn, zodat er geen regen of wind onder de dakbedekking kan komen.
Deuren en kozijnen
Hout dat regelmatig wordt behandeld met lak, wordt door de verflaag die hier op zit beschermd tegen het indringen van vocht. Je kunt zien dat hout niet is behandeld, wanneer de verf die er op zit gaat bladderen. Als je hier niets aan doet, kunnen jouw deuren, kozijnen en gevelbekleding gaan rotten. Wacht dus niet tot alles gaat rotten, maar laat er nog vóór de koude maanden een schilder naar kijken! Het hout is dan beter beschermd tegen regen en sneeuw.
Leidingen en kranen
Heb jij in de tuin een buitenkraantje? Laat dan nog voor de vorst begint de leiding leeglopen en sluit de kraan af. Wacht hier niet te lang mee! Als je dit niet op tijd doet, dan kunnen de leidingen kapotvriezen, wat weer resulteert in lekkages. Vergeet daarnaast ook niet om de tuinslang te legen. Het komt bij oudere woningen vaak voor dat er leidingen door de kelder lopen, en ook deze kunnen bevriezen. Dit kun je eenvoudig voorkomen door ze te bekleden met isolatiemateriaal.